Skincare
POSTED ON Thursday, 1 December 2016 AT 01:39
Assalamualaikum and salut everyone.

Since ramai sangat asked me i pakai skincare apa? Macam mana muka boleh elok? and etc. Today i nak share skincare apa i pakai. Actually, my face takdalah flawless macam neelofa mahupun emma maembong cewah hahaha. Tapi okay la better la daripada muka masa zaman sekolah menengah dulu. Dulu masa sekolah menengah my face tersangatlah teruk sampai kekadang segan nak pergi kenduri, nak jumpa pakcik makcik bcs they will asked me eh kenapa muka camni muka camtu. Malu kan kena tanya camtu? Lepastu kalau nak selfie pulak wajib pakai camera 360 ataupun edit dulu before post kat fb twitter and else. Pimples paling banyak sekali dekat area dahi. Masatu self confidence pun takda. I've tried many skincare. My mom pun habiskan duit dia belikan skincare beratus ratus but still takda effect apa apa on my face. Sampailah one day i saw someone promote krim thailand named arche dekat ig. Bersungguh sungguh la i tengok testimoni dia apa semua. Tengok harga dia tersangatlah murah. At first i macam ragu ragu jugak lah nak beli tu. Tapi macam takpelah try je dulu lagipun muka ni dah memang teruk. Bila dah sampai postage try pakai and tengok pimples yang besar besar semua dah kecut. Alhamdulillah. I start pakai krim arche tu since i was 16 and now im 19. Look dah berapa tahun dah pakai kan. Dulu krim tu pakai two times a day (pagi & malam) Now, i pakai bila nak keluar rumah je. Sebab tak elok jugak kalau keluar rumah muka bogel je. Tambah tambah kalau keluar masa siang masa matahari tengah cacak atas kepala kan. Dulu before tidur wajib tempek krim tu tebal tebal kat tempat ada pimples tu. Bila bangun esok pagi dah kecut dah pimples.

Tapi kalau awak try muka naik pimples tu jangan salahkan i pulak. Yelah muka kita ni jenis lain lain. Maybe muka awak tak tahan la tu pakai krim tu. Dulu pun masa mula mula macam nak fed up jugaklah dengan muka sendiri yang tak elok elok ni. Tapi alhamdulillah lepas pakai krim ni confidence naik sikit sikit. I dah pakai bertahun pun still muka tak flawless tau. Sabar je tunggu. That one pasal krim. Kalau facial wash pulak right now im using homemade charcoal soap. I got it from my sister-in-law. Before this i pernah pakai safi, nutox, clean&clear, garnier and banyak lagi (cant remember). Facial wash ni i pakai je apa apa. Sometimes pegi mana2 terlupa bawak facial wash sendiri pakai je anyone punya tak kisah jenama apa. Sebab my face macam dont care pun hahaha. Kalau muka orang lain taktahu la pulak kan. Sekarang ni i tengah pakai aloe vera yg 99% tu pulak. Lepastu once a week pakai masker aloe vera + oat (I recommend once a week la. Tapi i just buat bila balik kg je. Kat uitm takda oat dgn aloe vera fresh). Yang paling penting sekali you need to drink a lotssssssss of water. Kalau boleh elakkan la minum air manis. Dulu masa sekolah masa muka teruk tu sedar jugak lah yang diri ini tersangatlah malas nak minum air masak. Nak air yang sedap je. Tapi bila dah masuk uitm nak air sedap kena beli pakai duit sendiri rasa macam membazir sangat even harga air RM1 T.T Since masuk uitm la i rajin nak minum air masak than air manis. Selain banyak minum air masak ni ada jugak orang pesan kurangkan makan dairy product. Tapi yang ni i never try la. Sebab i reallyyyyyyyyy love dairy product. Chocolate, milk and etc tu my fav tau tak mana boleh jangan makan jangan minum. Hahahaha. But if you can you boleh try la ignore air manis dgn dairy product tu.

Okay last nak membebel. Lagi satu muka ni naik jerawat ada banyak sebab tau. Sebab stress, digestion, salah pakai product and etc. Dah dah la stress pasal boyfriend yang belum tentu jadi husband tu. Eh? Hahahah. Digestion tu hari2 kena masuk toilet la. Ni kalau simpan sampai seminggu naik la kat muka hahaha. You can eat banana and papaya for a good digestion. Pasal salah pakai product tu pulak kalau you try a product tu tengok muka naik tu stop la pakai. Jangan torture your face. Kesian dia. If you want to start a new product please make sure you stop pakai recent product for a week. Seminggu tu jangan pakai apa apa, just cuci muka je. Cuci muka kena rajin tau. At least 2 times a day (pagi lepas bgn tido and night before tido). And tolong sangat2 make sure you tak tido with makeup on your face. Tolong make sure that one! Seharian dah your face dengan makeup bila malam tu biar la dia bernafas pulak. Basically, i punya skincare routine is bangun tido cuci muka (guna homemade charcoal soap) lepastu pakai krim thailand arche dgn bedak sikit dah siap. Malam pulak i never skip to wash my face. Even penat macam mana pun bangun jugak cuci muka. Tapi krim tu i just pakai bila nak keluar je. Kalau dalam rumah muka naked je.

That's all tips yang ada yang i buat. Kalau you try tapi tak jadi jangan sedih. Boleh try tengok skincare routine orang lain. Nak cantik ni kena sabar cewah hahaha. Well beauty is pain. Bukan pain apa tau. Pain menunggu muka nak elok tu lama sangat. Stop torture your face, love your face xo