Culinary Arts Semester 2
POSTED ON Friday, 28 October 2016 AT 07:12
Classmate trip to wonderfood penang


Assalamualaikum superb silent reader.

Macam biasa. Soalan cliche macam biasa. How are you guys? Im fine, merci. So, shuhada najiha sekarang dah masuk sem 2 in culinary arts uitm penang. No matter how she hates culinary, she still have to go thru it. Em sad shuhada najiha is sad :( Tak, i takdalah benci gila kat culinary but now i just realise that takda course yang senang. Yela dulu i choose course culinary ni pun kan sebab ingatkan senang nak score. Eleh masak je kan. Haa yang masak je kan tulah yang kau nangis nak buat report every week13. HAHAHAHAHAHAHAHA :'( Okay dah dah stop it. Dah masuk sem 2 dah pun ni. Haritu masa sem 1 dah cerita kan pasal subject semua? So, ni sem 2 pun nak cerita pasal subject dia jugak lah. 

Sem ni ada 2 jugak kitchen class which are art of garde manger & basic culinary skills II (sambung basic culinary skills sem1 dulu lah ni) I punya kitchen class on tuesday and wednesday. Macam biasa, kitchen class sangatlah memenatkan but worth it! Dapat makanmakanmakan. Bahagia kan nampak that word? Hahaha. Lepas masak lepas makan2 tu kau jangan lupa pulak nak kemas kitchen tu. Jakgi hakak2 tu ngamuk pulak kang hehe. Sem ni punya kitchen class gua agakssss cuak jugak ah. Sebab dapat chef yg dorang cakap "the scariestttttt chef" plus sem ni ada final. Sem1 dulu pun ada jugak final but ada masalah yg tak dapat dielakkan yg menyebabkan class i takda final. Can you imagine? When you tak pernah langsung rasa final class kitchen tetiba ada final lepastu you got "the scariest chef" tu pulak ennnnn. ENGKO TAK RASA AKU NI NAK NANGIS + KENCING DALAM SELUAR :'((((( Seriously, im so takut masa nak final. Rasa nak nangis, rasa nervous. Semua rasa tu menjadi satu cewah hahaha. Masa final tu orang lain tengah masak kat dalam, i was at the back basuh bowl and keraiyingggggg hahahaha. But alhamdulillah that test went well and im proud of me! Ada 2 test. Satu lagi test 5minutes cooking pasta. I choose aglio olio. Yang test ni tak berapa nak went well sgt ah sebab pasta i melekat dgn parmesan cheese :p And actually that "the scariest chef" not that scary pun. He's okay la. But kau janganlah buat hal. Kau buat hal, lembab buat kerja, buat perangai blur kau kat kitchen mmg kau kena la. Tapi kalau chef maki kau kau lek je kau diam je. Nanti lelama you'll get used to it baby :* Hehehe

Then, macam sem lepas jugak ada subject ctu, elc and french. Ctu sem ni kau belajar macam sejarah masa form4 form5 dulu je. Elc pulak kalau sem 1 dulu kau belajar listening sem ni lain la pulak. Sem ni belajar reading pulak la. French pulak belajar grammar dia la and new words in french. Tak susah pun. You better lek lek k baby? :* Lepastu ada subject food hygiene dgn management. Okay guys listen here, these two subjects really need you to read its book, kena fahamkan betul2 masa lecturer ajar in class. Food hygiene tu macam chemistry sikit bio sikit sebab ada bacteria apa semua tu. PLEASE FOCUS DALAM CLASS!! Once kau tak catch memang susah la. Everyday lepas balik class tu read again apa yg lecturer ajar, memorise few words kat glossaries tu. Kalau kau dah biasa dgn word tu senang la. Management ni pun sama kena focus dalam class. Management ni susah namatey kalau kau tak faham. Try to faham one to one chapter. Sebab actually all the chapters ada sangkut paut. Fahamkan je. Banyak baca buku. But i think management dgn food hygiene ni, mgt lagi senang kot. Food hygiene banyak gila terms dia nak kena hafal. But still bila final kau boleh bantai ikut logic kau hahaha. Bcs that's what i do. Masa test quiz semua tu jgn cerita la. Semua pakat tiru. Semua pakat kejar markah sebab nak carrymark tinggi. 

Ohhhhhhh sem ni you still ada koku jugak tau gaissssss. Bukan sem 1 tu je. But this sem you can choose la nak masuk apa. Macam sem lepas no matter what walau hujan ribut panas petir sekali pun you hv to join kesatria but this sem tak. You can choose. This sem ada kesatria II, kemusa, pemimpin pebenda tah dgn karate-do. I choose karate-do bcs i think it is interesting to learn. Plus i never learn any martial arts before. So, why not this time kan? :)

That's all pasal subject. Tu jelah pasal sem 2 ni. Dah habis dah sem 2. Alhamdulillah, im done with final 22/11 haritu. Now, i tengah counting days for result je. Pray fr me yaa? I nak cover balik result sem lepas tu. Bcs i macam terkilan dgn result tu. I thought i can do better rupanya haihh result mcm hareyyy. Sumpah im so jealous dgn member yg study biasa biasa but they got good result, got dekan while me study bagai nak gila siang malam result macam hareyyyy. Okay la takpe la hopefully result sem ni tak buat i stress macam sem lepas tu. Amin!