Culinary Uitm Penang
POSTED ON Sunday, 20 March 2016 AT 00:45


Trip hospitality culinary part 1

Assalamualaikum and bonjour.

Entry before "penang here we go". So, today nak cerita pasal my life dekat sana or to be straight how i survive kat penang. Well, penang quiet far from perak, from mak and abah. Anak manja mak dgn abah mana pernah duduk jauh kan? Hahaha. Alhamdulillah im still alive even selalu sangaaaaaaaaaaaaaaaaat homesick! Tapi nak balik tu tersangat la malas sebab kena beli tiket kena naik bas. Leceh! So, mmg kalau cuti duatiga hari tu i just mereput kat kolej or keluar somewhere near there. Kalau cuti seminggu barulah diri ini rajin nak balik perak. And now baru i tahu kenapa dulu masa dekat seri iskandar my roommate taknak balik rumah even they're really miss their parents even kl dgn perak takdalah jauh mana. 

I am culinaire etudiante in Uitm Penang. Berdiri 6jam tu takda hal bro memang takda hal hahaha. Okay course culinary ni at first im soooooooooooooooo excited to learn but bila dah belajar rasa macam pfffftttttt. Shuhada najiha yg dulu ambik aliran sains tekno ni taknak ambik course sains or engineering sebab mindset course tu susah nak survive and course culinary ni "alaa senang je, masak je, senang punya nak score" but now i realise takda course yg senang, semua ada susah and senangnya. It depends on you. Kalau kau bangang, still bangang jugak. You really need to buang the big M dalam diri you which is malasmalasmalas

Culinary ni memanglah ada masak masak boleh makan and tapau bawak balik. Jimat duit belanja. But sebelum kau nak bersenang lenang makan tu kau kena masak dulu kena maki dgn chef dulu (depends on chef mana kau dpt). First week masuk kitchen, im crying bila balik sebab rasa mcm penat gila and rasa dah giveup rasa nak tukar course lain je. Class kitchen budak part1 2days/week (Bakery & Saucier) Class bakery tu buat cake, cookies and other pastries. Saucier pulak spaghetti, lasagna, sauce, soup and else. Setiap benda yg kau masak that day kena buat report and submit at the end of the sem. But macam biasa every student akan buat kerja last minute and hasil yg sampahhahahahahhahaahha. Well, i did it too. Buat kerja last minute lepastu chef reject sampai 2 kali chef reject woiiii. Okay taknak igt dah pasal tu. 

Next, subject french. French ni tak masuk final. Tapi ada oral test, listening test, writing test, reading test and else. Lepastu ada final project which is kau kena buat video (fully french). Subject ni kalau kau rajin revise balik apa lect ajar, rajin datang class, ikut apa yg lect suruh (sometimes lect suruh kau hafal. eg: numbers, grammar) insyaAllah you can score. Yelah sebab subject bahasa ni kalau sekali kau tertinggal memang susah la nak catch up balik. Nak harapkan kawan memang tak lah sebab kawan kau tu pun melayu. Dia dengan kau sama je know nothing abt french. Both of you sama sama tengah learn. So, dinasihatkan untuk rajin datang class. Well, masa early sem pun my sister told me "never skip french class. class lain takpe". Class french memang tak pernah skip tapi i always late to class jelah hahaha. 

Subject elc (english), ctu (pendidikan islam), food studies and hospitality. These 4 subjects masuk final. elc dgn ctu tu biasa lah kan. You learn from kindergarten. Cuma elc part1 you learn listening. Ada listening test la maknanya. Lepastu belajar grammar and sit for final. Ctu ada test jugak, ada group assignment. Food studies and hospitality ni are new things. Learn something new. Food studies ni theory to class bakery and saucier yg kau belajar kat kitchen tu. Subject ni you must rajin to baca buku, hafal terms, ingat step masak semua. Me, i tersangatlah malas nak baca buku profesional cooking yg tersangatlah tebal tu. Bila nak exam just buat past sem questions je and buat some notes. Hospitality pulak belajar pasal hotel tourism culinary. Macam how to develop hotel, how a hotel operate (front house & back house), how tourism effect malaysia, kitchen brigade, nama nama chef and function every chef. Haa lebih kurang macam tulah. Masuk hospitality class ni you need to care abt your appearance. Girls need to make up, wear high heels, no jeans. Boys need to tidy up hair, wear tie kemeja kasut bertutup. Something like that la. You need to look good la gitteww. Pasal make up dgn high heels tu depend on lect la. Some lect want you to really make up. I mean put lipstick, blusher, mascara, eye shadow and etc. But lect i just nak tengok you wear lipstick. RED LIPSTICK. Lipstick tu mesti warna terang bukan yg warna light okayyyyy. Lepastu kasut yang bertutup then done. Some lect nak kena pakai high heels la wedges la natang apa la. Lepastu kalau tak ikut tak boleh ambik test la apa la. Annoying kan? Hahahaha i know. 

Okay done pasal subject. Lagi nak cerita apa? Hahaha okay. Em penang. Apa ada kat penang? Penang dgn perak of course la lain. Lain sangat sangat. Especially cara cakap. Loghat perak pun aku taktahu sangat lagi lah penang. Sembang dgn roommate aku dok nganga je sbb tak phm dorang cakap apa hahahaha. But yes i learn something from them la. Bila im trying to ikut loghat dorg they will laugh at me. Shit! Tempat'2 best kat penang banyak lagi tak pegi. So dont ask me. Makanan'2 penang yg sedap pun tak byk yg pegi makan lagi. Sebab banyak kali ajak orang penang pegi dia taknak bawak. Im out of idea dah ni. End here okay? Bye and assalamualaikum. A bientot~