Bestfriend
POSTED ON Thursday, 27 August 2015 AT 07:55

Assalamualaikum and hi silent readers :') 

It's been a long day tak update blog. Dah habuk dah ada spiderweb dah (clicheeeee) Alhamdulillah almost 3months dah dekat uitm si. And alhamdulillah everything is okay and still under control. Subject semua okay, classmates semua okay. Cuma satu. Satu je yang tak okay. Bestfriend... 

The story begin here...

Bestfriend? Bagi aku, definition bestfriend tu orang yang selalu ada masa kau senang &&& susah. Bukan senang je tau. I lost my bestfriend when i was in secondary school. You remember right? Lepastu, aku terus blur abt bestfriend ni. For me bestfriend tu benda yang paling menyakitkan hati. And i dont see any worth in friendship. Tapi lepas aku masuk uitm. Lepas aku tau aku satu uitm satu course satu kelas satu kolej cuma tak satu bilik je dengan ex bestfriend aku yg anis tu aku terus macam "Wow! Kuat gila chemistry sampai semua boleh sama ni". Terus stick dengan dia. Bila dah masuk class i met a group of people yang boleh bawak lepak satu table and they are tira, ruru, ekin, azlina and tikah. Bila dah almost a month kawan dengan dorang ni semua aku nampak benda yang positive in friendship, aku nampak yang friendship ni good things and i should hv it. Kitaorang ada gelang yang sama, selalu pakai baju sama kat class, keluar beli barang sama-sama and else. That gelang remind me my old bestfriend sbb aku pernah terfikir nak belikan gelang for them tapi tak kesampaian pun nak order. Tak sempat order friendship dah pecah hahaha. Aku takut gila kalau hilang kawan ni. Sebab aku taknak rasa sakitnya hilang kawan tu lagi. Aku taknak! Sumpah taknak! Sakit weh. Sakit sangat! Aku dah rasa banyak kaliiiiiii.

Tapi rupanya bukan kawan baru yg i met dekat uitm ni yang buat hal but my old bestfriend yang satu uitm satu class satu kolej tu. Yaa, it's Anis. Aku kenalkan dia dekat one of my friend and suddenly they become close and closerrrrrrrr and i macam krik krik disitu and i pun blaa lah. Kau tahu tak rasa bila kena abaikan dengan bestfriend kau lepas dia jumpa kawan yang dia baru je jumpa berapa hari tu? Rasa macam "Weh, what the hell is this?" Hahahaha. Aku terasa weh. Terasa gila. No, it's not abt aku nak bestfriend aku tu ada doplohpatjam dengan aku je. Well, i hv my own life too. Bukannya aku nak bestfriend aku tu kawan dengan aku je. Weh, even my bf pun aku tak konkong dia nak kawan dengan any girls he want as long as dia tahu batas and ingat who am i. Macam tulah jugak kalau bestfriend. Tak kisah lah kau nak kawan dengan siapa pun tapi kalau sampai lupa kawan lama tu memang cari pasal lah. Weh, fikir lah, cuba fikir kalau kau kat tempat aku. Dah lah kena abai lepastu kena pendam sendiri. Sebab apa pendam sendiri? Sebab dia cakap dia tak suka aku ngadu every single things abt our friendship dekat my ex. Ohh yaa? Then, pebenda pulak kau tu? Siap ada group ws lagi. Tu takda ngadu ke kat situ tu. Weh, get a mirror for yourself pls before cakap kat aku. And fine! Im not telling my ex yg you treat me like rubbish. Aku baru cerita half je kat dia. Sebab apa? Sebab nak jaga hati kau bruhhhh. Tapi kau tu ada jaga ke hati aku? Bukan aku je yang perasan kau berubah. My roommate pun perasan kau dah lain. "Weh, aku tengok anis bahagia gila dgn bestfriend dia" "Weh, sampai hati anis do buat camni kat kau" "Weh, asal dia camtu weh?" Aku nak jawab apa weh semua benda ni? Aku nak jawab apaaaaaaaaa! Before this aku tak pernah cerita negative things pasal kau sbb aku taknak roommate aku pandang serong kat kau. But this time, aku dah tak larat nak pendam sorang. Tak larat nak nangis setiap kali balik class sbb tahan sakit hati ni.

Everyday every hour every minutes, you keep telling me alya this alya that. Ohh what the fish is this? Can you pls stop it! Im getting menyampah day by day. Lagi menyampah bila kau lepak berdua dengan dia. Kau ingat malam yang dia ngadu kat kau pasal roommate dia tu? Kau ingat tak weh? Masatu bukan roommate dia je yang risau aku sendiri pun risau weh. Aku risau you guys getting closer and kau lupa kat aku. Sebab biasanya manusia kalau sekali dah ngadu they will keep ngadu everything. And yes benda yang paling aku takut tu jadi. You guys getting closer. And kau bila dengan dorang mana pernah ingat aku pun kan? Bila ada dorang kau mana nak layan aku. Bagi pendrive pun campak je. Dah janji nak keluar makan dengan aku pun tetiba boleh lupa. Janji nak teman aku makan tapi pegi teman orang lain makan. Siapa yang tak sentap kalau macam ni? Aku ni kalau keluar pegi memana dengan roommate aku mesti aku ajak kau weh. Sampai ke ipoh aku bawak kau. Tapi kau kalau keluar dengan dorang mana nak ingat aku.

Lagi sentap bila you tell me yang korang ada group sendiri kat ws. Ohh yaa? Then what? Time kau cakap tu, time tu jugak aku nak nangis tapi aku tahan je sebab masatu dalam class. Lepastu bila aku buat buat tak layan kau, aku balik bilik jalan laju kau boleh pulak cakap "Untung aku bagitau aku ada group dengan dorang" Habistu kalau aku tak sentap kau fikir aku nak buat apa? Nak lompat bahagia? Nak cakap congrats sbb ignore aku? Nak cakap congrats sebab dah buat group baru? What do you expect me weh? Allahu, aku tak kuat :( Serious tak kuat! Sampai bilik letak bag apa semua terus nangis sampai tertidur. Bila bangun tidur, my roommate asked me what happen to me and why i am crying. Im sorry sbb i tell them abt you. Aku dah tak sanggup nak pendam sorang-sorang. Aku susah nak cerita life aku kat orang especially orang yang baru aku kenal. Tapi kalau orang yang aku percaya, yang aku dah kenal lama dah takda nak dengar ngadu aku, dah taknak ada masa aku susah senang, aku boleh je lepak dengan orang yang baru aku kenal macam dah lama kenal lepastu ngadu semua benda. Aku takkan cari orang lain kalau kau tak berubah. Aku takkan cari orang lain kalau aku still boleh share everything kat kau. All of this happen, kenapa perangai aku berubah, kenapa aku mengadu kat orang lain selain kau, tu semua sebab aku nampak kau dah berubah. Sebab aku nampak.

Semua orang akan anggap aku ni lah yang jahat kat kau sebab selalu marah kau sebab selalu tinggalkan kau bila pergi class sebab selalu paksa kau and else. Tapi dorang taktahu kenapa aku buat macam tu. Aku buat macam tu sebab im trying to live with myself. Without you. Yaa without you :') Aku buat sbb nak jauhkan diri dari kau. Sbb i dnt find any worth if i stay with you. Sbb kau mcm dah tak nmpk aku. Aku buat macam tu sebab aku banyak terasa hati dengan kau weh. Dorang tahu ke yang kau ada bestfriend baru, group baru bagai? Dorang tahu ke? Taktahu. Sebab tulah dorang nampak aku ni macam jahat sangat kat kau. Well, aku taknak lah sembang lebih. Taknak lah cerita kat dorang semua apa yang kau buat kat aku. Dekat class maybe aku layan kau macam biasa tapi bila berdua je aku takkan layan macam tu. Sebab i feel awkward with you. Aku split personality sbb taknak orang nampak  yang kita ni day by day makin renggang. Dah duatiga org dah tanya soalan yang sama. Tanya kenapa kita dah tak rapat mcm dulu but i always deny it. I always ckp eh tak lah okay je kitaorg, mana ada dah lain. Semua org boleh nmpk yg kita dah tak rapat macam dulu even aku sorok nak mati pun. Maybe kau fikir aku torture kau sbb suka paksa kau and else kan? Tapi aku torture kau physically. Kau pun torture aku jugak weh but mentally. At least aku toreh hati kau depan depan, orang semua nampak. Tapi kau, kau slow slow toreh hati aku, takda sapa pun nampak. Bila aku marah kau, kau bagitahu satu dunia aku marah kau. Sampai semua cakap "weh, tak baik kau ni buat dia sentap" "jgnlah buat camtu, dia kan cepat terasa. dia kan sensitif" Tapi aku ni. Aku punya terasa ni siapa yg nampak? Siapa yg nampak?!! Takda weh takda. Aku je yg jahat marah kau buat kau terasa hati semua. Takpelah weh biar orang nampak buruk kat aku, kau je baik. Kau tak pernah sakitkan hati aku kononnya kan.

Aku janji habis pradip ni aku tak kacau kau dah. Dah tak usik kau dah. Dah tak paksa kau dah. Dah tak marah kau dah. Aku janji tak tegur kau dah. Bahagia lah kau dengan kawan baru group baru kau tu. Aku slow slow terima hakikat yang aku ni bukan bestfriend kau. Kau jaga diri elok elok. Jaga kesihatan elok elok. Kau tu dah lah suka sakit sakit. Demam lah apa lah. Nanti masuk diploma, belajar pandai pandai. Banggakan parents kau. Jangan nangis nangis. Jangan selalu homesick. Cuba buat semua benda sendiri, cuba buat assignment presentation project and else sendiri. Sebab aku dah takda nak tolong kau dah. Sebab tu haritu aku marah kau cakap kau taktahu buat slide show. Aku nak kau belajar tapi kau nangis. Im sorry weh. Sorry. Takpelah lepasni takda dah orang nak marah kau macam tu dah. Lepasni live with your own rule okay? Hari hari bangun pagi i will trying to be strong af untuk tengok muka kau, muka orang yang sakitkan hati aku dalam diam, muka orang yang dah tetiba berubah perangai, muka orang yang dah buang aku diam diam. Aku cuba nak nampak bahagia depan orang lain. Padahal hati aku ni dah calar balar dah. Aku sayang kau tapi kau layan aku macam sampah. Aku sayang kau, kau sayang orang lain. Aku je yang terhegeh jumpa kau, ajak pegi class sama, ajak makan sama, lepak  bilik kau. Macam orang bodoh. Hahaha kesiannya aku sebab tak sedar. Kesian sangat. Takpelah, lepasni takda dah orang nak paksa kau buat benda yang kau tak suka, nak  marah marah kau apa semua dah. Aku ingat kau lah my true bestfriend. Sebab even dorang semua pergi dari life aku lepas spm, sorang sorang pergi tapi kau tak. Kau stick dgn aku. Tapi rupanya kau sama je dgn dorang tu semua. Kau lupa aku bila jumpa kawan baru. Aku menyesal sebab kutip balik kepercayaan yg dah pecah dulu tu. Aku menyesal sebab fikir akan ada satu manusia yg stick dgn aku. Aku menyesal sbb pandang positive in friendship. Aku menyesal percaya semua benda psl friendship. Aku bodoh sbb lupa yang hati manusia boleh berubah. AKu bodoh sebab lupa yang people can come and go bila masa dorang nak. Dah penat nak ada friendship. Dah penat nak ada kawan. Sebab semua sama je. Dah penat sangattttttttttttttttttttt put my all trust on someone lepastu they simply break it... They break macam tu je tanpa fikir betapa susahnya aku kutip kepercayaan yg dah pecah dulu tu.



Makan dah tak semeja. Lepak berdua rasa awkward. Inside jokes dah takda. Whatsapp untuk benda penting je. Percayalah yang kawan kau tu bukan kawan kau lagi :')