Minggu Destini Siswa tu apa?
POSTED ON Friday, 19 June 2015 AT 16:54


Half of my classmate. Gambar dgn roommate takda lagi 

Assalamualaikum and Hi. Ahlan Wasahlan ya Ramadhan. Happy fasting :)

Awaa awaa, awaa windu kiteww tarksss? Okay shuhada najiha stop being gediksss! Since June 3rd 2015 i'm officially student of UiTM Seri Iskandar (#UiTMSI #SIState #UiTMPerak) Lepas gua frust sebab tak dapat upu sampai rasa mcm takda future, lepas masuk form6 a few weeks, finally, i've been offered pradip in UiTM SI. Alhamdulillah, syukur! That feeling masa check result tu rasa nak jerit kuat, that butterfly in stomach feeling hahaha. June 2nd was the registration day for pradip and dip. I'm really excited and a bit afraid and and sedih sikit (sebab tak pernah duduk jauh dgn parents :-P) 

Masa registration tu i'm a bit surprise sebab UiTM SI guna sistem drive thru. Diaorang bagi nama kolej dgn blok lepastu kita pergi register and ambik kunci bilik. Kemas barang sikit and then keluar makan dgn family. Lepastu family hantar balik bilik mesti mendung mesti hujan (i'm crying, kbye) Bila dah settle semua petang tu jugak bermula lah MDS. What is MDS? MDS is Minggu Destini Siswa tapi Siswi pun kena ikut jugaklah. From there, korang akan rasa sakit hati, sedih, happy and else. Sebab apa? Kejap i cerita okay? ^^ Someone told me that UiTM SI punya MDS yg paling teruk and i was like "oh yeke? K" 

Sebab apa sakit hati? Korang akan rasa sakit hati dengan akak abang oc (oc tu akak abg yg guide korang sepanjang MDS). Sebab they will treat you like budak sekolah. They asked you to do this and that. Korang kena bangun awal pagi lepastu mandi sehari sekali je. Whether kau nak mandi pagi or malam lepas habis program (aku mandi malam sbb pagi tu tak sempat) Masa MDS tu korang akan dgr byk kali and sampai nak menyampah dgn perkataan "Pantas siswi pantas" "Jangan ada gap siswi. Pantas pantas". Memang pantas sgt sampai makan pun tak sempat. Kalau korang jenis terhegeh hegeh memang payah (like me) Masa MDS kena pakai baju kurung sopan (sopan means tak ketat, tak ikut bentuk badan) and kena pakai seluar tracksuit dekat dlm kain (aku pakai legging je :-P) Kena pakai tudung bawal pin tiga (shawl tidak dibenarkan. im so frustrated bout this) Pin tiga tu pin atas tengah bawah. Kalau awak freehair, jangan harap dapat tayang rambut cantik awak masa MDS. Diwajibkan pakai tudung ye siswi. Nanti you will know, akak oc will tell you psl pemakaian ni. Ohh lupa pulak! Kasut kena pakai kasut sport (aku pakai sneakers) dengan stoking atas buku lali (aku pakai bawah buku lali sbb tak bwk yg atas buku lali). Kena bawak telekung dengan air sepanjang masa sebab SI tersangatlah panas. Actually, akak oc tu suruh korang ikut semua tu ada sebabnya. Contohnya, pakai seluar tracksuit dgn stoking tu sebab taknak kaki melecet sebab the whole day korang akan jalan jauh laju laju. 

Sepanjang MDS tu korang mesti tak cukup tidur. Confirm! Sebab bangun awal tidur lambat. Eyebag dah mcm handbag tu pun akak oc kisah apa kan? Hahahaha. Masa MDS tulah ada taklimat pasal kokurikulum (budak pradip takda koku), ptptn dgn biasiswa, unit kesihatan and else. Tapi biasanya masa taklimat tu ramai yg tidur (me also :-P) Tapi kena cover'2 sikit tidur tu sebab ada oc yg akan ambik gambar masa kau tidur and dia akan tunjuk masa penutupan MDS kahkah. Taklimat tu actually more kepada budak dip lah. Budak pradip boleh tidur hahaha. Tapi kadang oc akan asingkan budak pradip dgn dip. So, budak pradip takda lah buang masa and tidur dlm DSI (Dewan Seri Iskandar). Biasanya budak dip dengr taklimat kat DSI budak pradip duduk kat PI (Pusat Islam which is masjid) Kat PI tu nanti ada lah akak dgn abg oc buat a few games supaya korang tak boring. 

Okay, last but not least "Majlis Penutupan MDS". Daripada pagi sampai ke malam korang kena pakai baju putih dgn kain hitam (or kain berwarna gelap) dgn tudung UiTM (tudung UiTM dapat masa register. it's free, no worries) Pagi tu ada ucapan naib canselor. Live from UiTM Shah Alam uolsssssssss! Lepastu korang nyanyi lagu Negaraku, UiTM Dihatiku and Wawasan Setia Pelajar. Dah habis ucapan naib canselor tu ada taklimat sikit rasanya. Malam tu yg paling best! Malam tu ada majlis aspresiasi which is korang akan lawan cheers antara kolej, drama musical and paling penting ada hadiah for those yg menang malam tu. Malam tu tersangatlah enjoy sbb malam tu oc dah okay sikit dah. Well, last day MDS kan?  Tapi seriously mlm tu mesti mcm nak nangis sbb korang akan appreciate dgn apa yg oc buat kat orang before this yg korang sakit hati sgt tu. Actually, oc tu ajar korang untuk disiplin diri, pandai jaga masa sbb u bukan mcm sekolah ada org nak igtkan every single thing kat korang. Dekat u semua benda kena buat sendiri, kena figure out sendiri even your class pun. Malam tu oc pun ada buat persembahan. Dorang buat dorang punya cheers, nyanyi lagu senyum aziz harun tu sbb dorg cakap masa MDS junior semua muka masam je lepastu ada lah beberapa advice from akak oc yg membuatkan hati ai tersentuh sgt :-P 

Well, everything happen with reason kan? Apa yg oc suruh buat tu ada lah jugak sebab sebab nya. No worries, MDS best. Trust me :) You will miss it. Aku selalu tengok balik video akak abg oc nyanyi lagu senyum dgn cheers dorg tu hahaha. Tu je kot nak bagitahu pasal MDS. Kalau  nak tahu lagi pasal MDS dekat UiTM SI, masuk lah SI hehe

"K I S yes K I S yes K I S yes. Shhh! Langgar boom!"
"Pasir salak! HUHA"
"Cempaka Sari! Aum aum mampu ke?"
"Indera Mulia! We are we are awesome! Awesome"

P/s: Sorry kalau cheers tu salah. Ingat cheers KIS je sebab aku KIS (Kolej Indera Sakti Blok Bidara)