Make it simple
POSTED ON Sunday, 15 February 2015 AT 00:48
Kakcik's solemnisation. Bridegroom pakai turquoise, family pakai brown.

Assalamualaikum and hello sbg pembuka bicara untuk topik kita harini. Cewah topik bakhanggg dah mcm dalam dewan nak berdebat pidato hahahaha. Budak budak lepasan spm lain sementara tunggu result ni pegi kerja lah ambik lesen lah vacation lah but i ni dok menempek kat tiak mak abah. Err actually i takdalah dok menempek tu. You know? Alaa pepatah melayu for anak anak manja (like me :p) Mak dgn abah pun sebenarnya mana bagi anak bongsu dia ni pegi kerja. Well my mom ada instinct yg kuat yg mengatakan i will cry everyday kalau kerja. Sebab mmg jenis yg tak boleh TERLAMPAU penat then tears will fall down, tskk tskkk :( Abah pula dia tak bagi aku pergi jauh dari dia, takut sgt anything happen to me. Takut liar lah apa lah. Hahaha that's so not me abah. So kesimpulannya mmg tak kerja lah aku ni, satu sen pun tak dpt kumpul duit em so saddddd :( Amboi mukadimah kau pnjgnya! Hahahaha

Guys, tadi tu mukadimah sahaja okayyyyy? Ni baru nak masuk topik kita tu "Make it simple" atau dlm bahasa lingua franca nya "Ambil mudah" I ni takdalah hidup lama or dah makan garam banyak. Yelah baru habis spm kan, baru je nak kenal dunia luar. Selama ni tahu sekolah je. 18 pun belum lgi sbb my birthday in december. Tapi sepanjang i hidup lapan belas tahun ni, dah jumpa mcm'2 perangai manusia. Daripada yg paling syaitonirojim sampailah yg paling baik. Lelaki kalau in relationship, ada yg okay ada yg tak. Well, selalunya dlm couple mesti ada salah sorang yang beria tapi sorang lagi buat taktahu je bak kata org acah acah single. Tapi lelaki kalau in friendship ni aku suka sgt tengok. Dorang tak hipokrit and bukan jenis talam 987654321muka. Kalau kutuk member tu elok je. Kalau perempuan ni sikit sikit sentap lepastu taknak kawan dah. Tak larat nak pujuk bruhhh, aku sendiri pun bukanlah jenis yang kaki pujuk. Takda masa nak pujuk weh. Engko pujuklah diri sendiri (i'm soooo kawan yang "baik" hahaha). Lelaki ni kalau gaduh dgn kawan dia tak lama mana pun, dush sana dush sini esok still boleh lepak mamak together tengok bola. Tapiiii kalau perempuan gaduh, just because of small matter yg sepatutnya boleh settle pun become SERIOUS MATTER BIG MATTER SUPERBIG MATTER! Sepuluh tahun in future pun belum tentu baik tau, jumpa kat pasar malam laga bahu pun tak pandang. Haa tudiaaaa penangan perempuan (I know, i am a girl too) 

Girls, make it simple please. Benda yg sebesar zarah tu janganlah kau nak besarkan sampai sebesar gajah. Can you get that? Zarah and gajah. Jauh beza weh. In this thing, girls should act like a boy like a man yg think rational. Make simple, contohnya mcm mintak maaf. Please dont put your ego too high sampai taknak mintak maaf langsung. Salah sorang mesti mintak maaf. What if lepasni amalkan konsep "forgive and forget" Yaa, i know tersangatlah susah untuk seseorang tu lupakan benda yg realy really make her/his heart hancur berkecai berderai into zillion pieces (ni sgt hiperbola) Tapi, let's say awak dah maafkan dia then dia pun tiba tiba lah tersentuh tertouching dgn maaf kau tu and dia pun suddenly mintak maaf jugak. Kalau susah sgt pun just maafkan dia, kau taknak lupa apa yg dia buat kat kau pun terpulanglah. It's your memory, nak igt atau tak kan. Just maafkan, org pemaaf ni byk kelebihan dia. If dua dua jenis ego tinggi mmg i kenot ckp anything lah. You baca entry ni sepuluh kali pun takda kesedaran hahahaha.

Perempuan ni kan kalau gaduh ada 3 jenis(in my observation) ;
1. Tarik tudung/tarik rambut (i called this attention seeker)
2. Dush pang pang dush (ni jenis ganas, main tumbuk sepak bagai)
3. "Takpelah, i'm used to it" (jenis pendam)
What type of girl are you? Hehehe

Actually entry ni bukanlah untuk org baca je, this is note for myself jugak. Org kata i ni ego tinggi, taknak mengalah. Org kata lah :p Tapi aku ni mmg dari dulu sampai skrg amalkan konsep "forgive and forget" tu. Forgive selalu menjadi lah tapi forget tu im sorry i cant. Bila someone tu sakitkan hati mmg susah untuk aku maafkan but slowly aku maafkan dia. Tapi trust me our relationship takkan sama macam dulu. TAKKAN SAMA! Everyone change when they get hurt :') Dalam hidup yg entah bila ajalnya, dalam dunia yg sementara ni kalau boleh jgnlah kumpul haters, musuh and etc. You wont get any reward pun. Kau pernah dengar ke award sapa paling byk kumpul haters kumpul  musuh? Pernah? No! Memang tak ada. Tapi yelah manusia ni mana pernah nak puas dgn apa yg kita buat. Ada je nak judge. Suka sgt jaga tepi skirt tepi seluar tepi baju org yg koyak padahal dia punya dress tu berlubang kat belakang kena iron hahahaha lol. 

Make it simple. Tak perlu keruhkan keadaan. Tak perlu besarkan benda kecik. Forgive and forget tu cara yg paling better. Assalamualaikum :)