It's hard to say goodbye when you love
POSTED ON Wednesday, 3 December 2014 AT 23:43

#ShaMiewAneshIeyqa
Sha-SHADA
Miewa-MIRA 
Anesh-ANIS
Ieyqa-IEYQA


Assalamualaikum and hi. 

First and foremost. Ecewahhh mcm essay bi pulak hahaha. Aku nak jerit YAYYYYYYYY! Nak lompat bintang sampai tembus bumbung. Sebab apa? Sebab gua dah habis spm! Yayyyy dah habis sekolah. Lepasni dah tak pyh dah pikir nak buat homework, pikir nak pegi extra class ke tak, pikir cuti sekolah sikit, pikir cuti tak cukup and etc. Tamatlah sudah relationship aku dgn buku buku spm. Hahahaha akanku bakar kalian semua, buat semak mata i je tau uollsss ni hahaha. Aku tak jejak dah SMK Seri Perkasa yg banyak kenangan manis kenangan pahit yg banyak ajar aku mcm mana nak be strong yg ajar aku mcm mana nak jdi hipokrit and etc. 

Siapa ckp tak seronok tinggal kan sekolah mehh sini habaq kat cekk mehh. Semua org akan ckp freedom nya dah habis sekolah. Tapi dlm kau seronok'2 tu percaya lah yang kau akan rindu. Hahahaha taktahu lah tu org yg ckp. Gua belum rasa lgi nak rindu sekolah ni. Maybe akan rasa rindunya dekat kawan'2 lah. Rindu nak ponteng kelas, rindu nak kena denda, rindu nak nyanyi dlm kelas, rindu nak menjerit dlm kelas, rindu nak tidur dlm kelas, rindu nak bergaduh sbb tak buat duty kahkahkah. Yg last tu mmg selalu ah gaduh dgn classmate. Bila igt balik lawak pun ada hahaha. Seriously guys, i will miss you. Tak kisah lah kat kelas kita rapat ke tak. Yang penting kita dah go through for two years sama sama. Ada yg aku sekelas daripada form1. I will miss you :(

Classmate lain tu wa tak heran sgt kalau rindu pun tpi yg paling risau rindu kat tiga org tu. Tiga org mana? Nurul Hanis Izzaty bt Rahmat, Amira Sofea bt Ramlan and Roszalikha bt Mohamed Jamis. Tak pyh nak pusing cerita sgt lah sbb aku tahu aku mesti rindu kat dorang bertiga ni. Walaupun selalu gaduh. Selalu sgt tau! Tapi aku still sayang. Gila kau tak sayang dah lama sgt dah dgn dorang ni. Dah mcm adik beradik dah bagi aku, dah mcm family kedua dah bagi aku. Aku marah korang, tak bertegur, aku jeling, aku ckp aku benci, aku ckp aku menyampah, aku maki, aku kutuk dpn blkg tapi trust me deeply in my heart aku sayang korang sangat'2. Sangat-sangat! Byk sangat kenangan kita kat perkasa tu kan? Kenangan pahit manis semua campur. Ni dah habis sekolah dah ni jgn lupa aku tau. Halalkan makan, minum, duit, ilmu and semua lah yang korang pernah bagi kat aku. Aku mintak maaf byk'2 kalau korang ada sakit hati dgn aku. Aku tahu aku annoying, keras kepala, ego tinggi, tak pernah nak mengalah, tak pernah nak cerita psl life aku. Senang cerita aku bukan mcm bestfriend korang yg lain tu. Thanks fr terima me the way I am hehe. 

First sebab aku taknak bebankan korang dengan masalah aku yang tak pernah habis. Sebab aku tahu korang pun ada masalah sendiri kan. Lagipun aku jadi awkward nak mengadu sebab aku dah nampak each of you dah lain. At first, aku rapat sangat dengan Ieyqa. And im sorry to say this, aku sayang Ieyqa lebih daripada Anis dgn Opie. Aku rasa she's my kawan baik sangat'2 lah kan. Tapi lepas Anis dgn Opie sedarkan aku yg I hv them also, aku pun dah okay lah. And lepastu sayang aku dekat tiga'2 tu sama je, sama rata, fair and square. Takda lebih takda kurang. Masatu aku ada jugak kan cerita psl life aku even sikit. Tapi lepas aku nmpk yg Opie dgn Ieyqa rapat and aku dah tegur pun but they still with their own world, i was like ok aku tarik diri, aku undur diri, aku blaa. Memang aku blaa, aku langsung dah tak cerita anything bout my life. Sbb aku rasa buat apa aku cerita, im nothing to you kan? Lepastu aku terus nekad, aku janji dgn diri aku yg aku takkan ambik tahu psl korang semua dah lepas spm. I wnt to start a new life without korang semua. Memang aku dah plan nak leave group lepas spm. Tapi dah nak habis paper tu tibatiba bergaduh dgn Ieyqa pulak. Aku rasa mcm serba salah pulak nak tinggalkan two of them tu. Aku pun decide nak betulkan balik semua benda. Tapi entahlah idk how to make the things right. I only know to let go all things. Aku cuma tahu tu je. And i am sorry :( Takpalah, lepasni you make yr own life ok? With yr new friends yg lagi pandai jaga friendship korang tu. Make yr own friendship. Friendship yg korang admire sangat before this. I'm sorry i cant be yr best best best friends selama ni. 

Roszalikha bt Mohamed Jamis. Assalamualaikum and hi tempat aii nak sandar'2! Hehehe. I dah takda around you dah. I dah tak kacau you lagi dah. Dah tak buat kau marah lagi dah. Dah tak cubit kau dah. Dah tak jeling kau dah. Dah tak duduk sebelah kau dah. Dah tak sandar kat kau dah. Dah tak sweet sweet dgn kau dah, pinjam bahu apa semua tu dah. Ya Allah sweetnya! Hahahaha. Perasan tak i only make that cute things with you. Haa perasan tak? Sebab aku tersangatlah feel comfort bila buat all that things dgn kau. Kita pernah gaduh tak bertegur almost seminggu cuma sebab aku kacau kau. But i just diamkan je sbb kalau aku betul ikut kepala aku yg keras mcm batu ni friendship kita takkan sampai sini. Hahaha. Masa tu jugak aku dah hancurkan friendship kita dah. Kita selalu fikir benda yang sama, otak ni mcm sama je hahaha. When aku double meaning kan some ayat tu kau cpt je notice apa yg sebenarnya aku nak cakap. Thanks sbb jadi my favorite listener dari form3 sampai form4. Thanks sbb dengar all my ngadu-ing. Thanks sbb bgi nasihat when i really down. And thanks fr teach me yg people always change. Kau yg byk ajar aku benda tu. Kau slow slow berubah sampai at one time aku dah tak kenal kau. Aku dah tak kenal Roszalikha yg aku kenal a few years ago. Aku dah tak kenal. Yr appearance, attitude and else. I miss the old you :'( Pls change ok after this? It's better late than never kan :) Ohh lupa! Psl alif tu. Aku bukan marah kau sebab aku jealous or what. Tapi aku rasa terkilan kenapa kau taknak bagitahu aku padahal kau ada bagitahu opie dgn anis. And kau sendiri tahu kan perangai aku mcm mana. Bila aku ckp you dnt hv to know, kau tak pyh tahu and tak perlu sibuk cari sana sini sbb nak tahu. Aku tahu kau cari dia sbb kau tahu dia yg mana satu. Ok takpelah tak kisah lah. Tapi aku pelik lah kenapa kau taknak bagitahu aku. Aku tak marah weh kalau kau cerita kat aku. Yg aku jadi marah bila aku tahu yg kau buat mcm tu blkg aku. Hm. I just wnt you to know that. Ok lah lepasni kau jaga diri kau tu sbb aku dah takda nak caring mcm dulu dah. Be a good girl to your mom and dad. Make them proud of you. Belajar pandai pandai. I know you can. Jangan dengar cakap org sangat. Listen to yourself, apa yg baik fr diri kau. Aku mintak maaf banyak'2 semua salah aku selama kita berkawan ni. Aku tahu aku byk sgt buat salah. Halalkan makan minum duit ilmu and apa'2 jelah brg yg kau bagi tu. Lastly aku sayang kau sampai bila bila. I will always remember every single thing about you.

Amira Sofea bt Ramlan. Assalamualaikum. Haa tak jwb dosa hahaha. Lepasni aku dah tak belikan kau air, kau dah tak belikan aku makanan kat kantin dah. Dah takda nak gelak gelak dah. Takda nak tumpang kau dah balik sekolah hahahaha. Ok actually aku taktahu lah nak ckp apa psl kau. Tapi bila dgn kau ni haa byk betul ceritanya, itulah inilah kan. Hahahaha. Takda nak makan hati sgt lah dengan kau. Cuma tak suka perangai kau yg suka heboh'2 tu. Ingt tak dulu masa aku crush kat fadil? Kau bising'2 sampai fadil tahu haaaa tulah jadi sebab aku dgn ieyqa kejap tu hahaha. Em lepastu apa eh? Em aku tak suka perangai kau yang selfish tu. Selfish apa kau pandai ah pikir perangai kau masa kita kawan kan. Tapi kau tahu bila aku bad mood, kau tahu bila aku marah kau. And kau pandai nak ambik hati aku balik bila aku marah hahaha. Dgn kau ni rasa comfort lah. Aku taktahu lah pulak kalau selama ni kau diam tapi sebenarnya kau ada sakit hati ke apa kan dgn aku. Sbb selama ni kita gaduh gaduh tu kau takda lah nak ckp apa pun. Kau just senyap and tengokkan je kitaorg yg pumpang pumpang kat wc kat ws tu hahaha. Well kita mana tahu hati manusia kan. Ok lah aku nak mintak maaf jugak dekat kau kalau selama aku byk sakitkan hati kau, marah kau tak tentu psl yg tetiba dpt babi tu kan hahaha. Halalkan lah segala benda yg kau bagi kat aku, makan, minum, ilmu, bgi tiru homework and semualah. Em dah lah aku pun taktahu lah nak type lagi dah ni. Ok last last i love you sampai 7e tutup hahaha clicheeeeeee. Aku sayang kau lah sampai bila bila jugak. Aku selalu ingat kau. Aku doakan kau dpt apa yg kau nak selama ni. Belajar pandai pandai, buat parents kau bangga dgn kau. Jaga hati kau tu, jangan biar orang calar cakar robek sesuka hati. Aku dah takda dah nak bagi nasihat kat kau dah hahaha. 

Nurul Hanis Izzaty bt Rahmat. Assalamualaikum kesayangan cinta hati aii muah muah hahaha. Ni lah kawan teman pegi toilet, kwn bila nak pusing satu sekolah, kwn yg selalu buat aku tak sabar dgn perangai dia yg susah nak fhm aku tu, kwn yg selalu buat aku gelak, kwn yg byk bgi nasihat, kwn yg aku suka cubit, kwn yg aku suka sgt tgk dia marah, kwn yg aku suka sgt tgk dia gelak, kwn yg aku suka tengok muka dia lama'2 sampai dia gelak, kwn yg aku panggil kawan. Antara tiga'2 aku paling comfort dgn anis ni. Dia mmg tak boleh fikir apa yg aku fikir sama mcm ieyqa, dia mmg tak heboh mcm opie tapi dia jenis yg selalu fikir hati kwn. Kau pandai sgt jaga hati kwn. And of course antara tiga'3 kau yg paling lama aku kwn. Daripada form1 sampailah form5. Kita langsung tak pernah bergaduh and aku pun tak pernah lah nak terasa hati dgn kau. Sikit pun tak. Kau faham aku sangat'2. Kau tak mcm yg lain, kau pentingkan friendship kau sgt'2. Aku tahu tu. Bila dorang semua tinggalkan aku sorang kau mesti ada temankan aku. Aku nampak weh byk kali dah hahaha. First, aku taknak balik, nak stay dkat sekolah. Dorang semua balik, kau pun balik jgak lah. Aku buat muka apa je jalan pegi surau sorg'2 lepastu tiba tiba kau dtg. Kau dtg awal sbb nak teman aku. Lepastu masa exam dorang semua nak keluar awal. Aku diamkan je. Aku nak tgk antara semua siapa yg igt aku, siapa yg sedar aku ni wujud. At last kau jugak yg tggu sampai habis paper, balik sama'2. Memang benda ni nmpk mcm small thing je. Tapi aku appreciate sgt weh. Sbb kau lain dari dorang semua. Nak gaduh dgn kau pun takda lama mcm dgn ieyqa tu bcs i know how to make you laugh. Hahahaha k. Kita kawan daripada form1 sampai form5 kalau tak byk pun sikit mesti ada kau terasa hati dgn aku kan? Mesti ada punya. Aku mintak maaf lah salah aku selama ni dekat kau. Lepasni maybe aku dah tak dapat kwn mcm kau yg happy go lucky, yg jarang nak tgk kau sedih. Tu yg depan aku lah, belakang aku taktahu. Halalkan makan, minum, ilmu, cubit cubitan tu sampai tgn sakit tu hahahaha and semua benda lah. Halalkan tau and pls forgive me fr all my wrongdoings dekat kau. Aku sayang kau nurul hanis izzaty bt rahmat. Aku takkan pernah lupa kau, lupa kenangan dgn kau, lupa benda bodoh yg kita buat sama sama. Aku takkan lupa semua tu :') Jaga diri kau elok elok. Belajar pandai pandai. Make yr parents proud of you. 

Once you read this aku dah takda around you guys dah, dah takda duduk dpn belakang kiri kanan korang dah. Untuk ayat yg cliche nya aku dah takda sebelah korang nak lapkan airmata korang entah jatuh entah tak bila baca entry blog aku ni hahahaha. Aku update entry ni sbb aku nak korang semua tahu yg aku sayang korang semua sama rata. Takda lebih takda kurang. Sebab korang semua kawan yg paling aku rapat masa aku dekat sekolah menengah. Tak kisah lah kita pernah bergaduh ke tak pernah sayang aku sama je. Sebab aku anggap bila bergaduh tu ajar aku untuk dpt friendship yg lebih baik. Korang ajar aku mcm mana stand up bila jatuh. Thanks for everythings. Aku taktahu nak thanks mcm mana, taktahu nak describe perasaan mcm mana. Yg aku tahu aku sayang korang semua and aku appreciate sgt every moment with you guys. Aku tak mcm bestfriend lain. Aku mintak maaf sbb tak boleh jadi bestfriend yg mcm korang nak selama ni. Aku mintak maaf sgt'2. Aku janji aku takkan lupa semua kenangan pahit manis masam tawar kita semua tu. Aku takkan lupa and aku akan rindu semua benda bodoh yg kita buat sama sama kat sekolah or kat luar. Aku mmg tak selalu keluar dgn korang sama sama and sbb tu kita punya bond tak kuat. Sbb tak byk spend time together. Maybe. Taktahu lah kan. Korang semua jaga diri elok elok. Jangan lupa aku. Tak kisah lah korang nak ingat aku sbb sayang aku or sbb benci aku asalkan korang ingat aku. Tu dah cukup bagi aku. Tak kisah lah apa pun aku tetap sayang korang walaupun tak byk mcm dulu. Sbb korang pernah buat aku happy, pernah ada masa aku happy masa sedih, pernah buat aku gelak dgn lawak bodoh, pernah buat aku nangis and else. Ok iloveyou to the moon and back, iloveyou till the stars come down, iloveyou sampai bila bila and igt korang sampai bila bila bila bilaaaaaaaaaaa...

"ShaMiewAneshIeyqa"
Walaupun takda kat bio lagi, walaupun takda dpn mata lagi, aku pegang nama tu sampai mati, aku simpan tmpt paling dlm dkat hati, aku bwk mana'2 aku pergi. Sebab aku sayang korang sampai aku tutup mata nanti :')